Tuesday, 17 January 2012

step 1 - register k at LPPKN

salam...alhamdullillah..sib baik la blog azie nie boleh go on lagi..hihi..id tak engat punye pasal..sib baik ader tulis kat paper selit kat meja keje..huhu..ok..azie nak citer pasal perancangan yg memang azie nak buat supaya harapan kitorang untuk tahun 2012 nie termakbul..ujian fertiliti atau senang citer g check up la kan..mane la tau kite ader masalah dalaman ke kan..untuk pengetahuan korang mase first date kitorang g register nie genap usia perkahwinan kami 1 tahun 6 bulan..bagi sesetengah orang akan pikir..ala baru lagi tue..belum 3-4 tahun..huhu..giler ke wok2..sape taknak anak..orang lain tue cepat jer rezki anak..memang la tetap redha..maybe belum rezki..tapi ini kan satu usaha.. so..azie dan suami pergi la register di
LPPKN
Pusat Keluarga Selangor
Jalan Sempadan 16/7, Seksyen 16,
Peti Surat 7080,
40720 Shah Alam,
Selangor.



untuk pengetahuan korang kalo nak register kat sini ader hari2 nye tau..iaitu hari isnin dan hari rabu jer...datang bersama suami..n pastikan korang dah kawin setahun lebih..kalo dtg xbawak suami..nanti ader la pesanan2 free dr nurse2 tue..hihi...






 ok...langkah pertama yang di lakukan kat LPPKN nie..
  • nurse akan bagi soalan dan perlu jawab..haha(antaraye..dah berape lame kawin)
  • kene isi form
  • kene timbang berat badan, ukur ketinggian, kire bmi, kene test high blood(ala yang pam2 kat lengan tue).
  • si isteri akan di tanya (period first bile?,regular ke x, ader senggugut ke x, darah tue keluar macam mane, mase bersama ader sakit ke x, kekerapan bersama)
  • dah siap semua nie..nurse bagi tau next step kene buat si isteri kene buat ujian darah (pada hari ke-5) pilih la hari ke berape nak buat, kene buat ujian HSG (hari ke 10), n ujian progestron (amikdarah lagi hari ke 21)..si suami pulak,..hanya satu ujian sahaja(ujian air mani, hari ke 2-5(pilih salah satu)
  • dah habis semua ujian nie appoinment dengan doktor mengikut tarikh yg dah di tetapkan dalam kad tue..panel untuk LPPKN shah alam nie dr ismail tambi (so nurse kate nanti mase jumpe dier jgn malu segan nak tanye)
so..dah setel semua nie  g kaunter bayaran...bayor rm50..huhu.. (nurse pesan seme resit2 simpan..t leh claim coz berkerja dengan kerajaan..huhu)

p/s: sekarang seme benda berbayor..

















1 comment:

  1. thankz for info.. ade sambungan nyer x...?? hehehe

    ReplyDelete